IZ NOVOG BROJA

Hamas, Palestina i Izrael: povijest sukoba, rata i terorizma - prvi dio

Wikimedia Commons
09.11.2023.
u 16:57

Složenost situacije na Bliskom istoku opravdano je navela na zaključak kako svijet već 60 godina živi u sedmom danu Šestodnevnog rata

Zbog učestalih terorističkih napada, humanitarnih i političkih kriza te ekstenzivnih vojnih operacija izraelskog sigurnosnog aparata, područje Palestine je zasigurno jedno od najnestabilnijih u svijetu.

Složenost društveno političke situacije te visoka internacionaliziranost palestinskog pitanja je uvjetovala da se već desetljećima ne može iznjedriti solidno rješenje za ovo stanje koje bi omogućilo mir palestinskom i izraelskom stanovništvu. Prema podacima centra B’Tselem, od 1987. godine odnosno izbijanja prve intifade do konca 2008. godine, odnosno početka izraelske operacije Lijevano olovo (engl. Cast Lead), izraelske sigurnosne službe su izravno odgovorne za smrt 6237 Palestinaca (B’Tselem, bez dat.-a, bez dat.-b). Od 2008. do 2021. godine, izraelska vojska je izvela niz ekstenzivnih vojnih operacija, prilikom čega je živote izgubilo više od 4000 Palestinaca (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, bez dat.) dok je više od 240 000 kućanstava materijalno oštećeno (Wieffering, 2021). Cilj operacija je bio eliminiranje terorističkih struktura u području Gaze i Zapadne obale, prilikom čega je Vlada Izraela zbog civilnih kolateralnih žrtava i korištenja teškog naoružanja često bila pod kritikom javnosti i međunarodne zajednice. U ovom kontekstu je također bitno navesti izraelsku politiku ciljanih ubojstava (engl. targeted killings). Politika ciljanih ubojstava je doktrina provođenja preventivnih likvidacija osoba koje predstavljaju sigurnosnu ugrozu za Izrael, a s vremenom je postala sustavni dio politike izraelskih sigurnosnih službi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije