DRUGI SVJETSKI RAT

Messerschmitt ME 109-E-7

BF
Foto: http://www.aircraftresourcecenter.com/
23.09.2015.
u 19:21

Opremljeni su filterima za zaštitu motora od prašine. U zračnim borbama iznad Tobruka Me 109 pokazali su se nadmoćnijim nad bri­tanskim lovima „Hurricane" Mk. I „Trop" iz 73. eskadrile RAF-a uspješno štiteći njemač­ke bombardere.

Prvi njemački lovački zrakoplovi Me 109E-7 iz sastava III. grupe 26. lovačke pukovnije (JG 26) stigli su na zračnu luku „Gela" na Siciliji 9. veljače s koje su vrlo brzo uništili britanske lovce „Hurricane" Mk I iz 261. eskadrile RAF-­a („Royal Air Force") koji su branili Maltu. Već 18. travnja na zračnu luku „Ain-el-Gazala" u Sjevernoj Africi stiže 1. lovačka skupina 26. lovačke pukovnije (I./ JG 26) kako bi podr­žala Rommelov napad na Tobruk. „Messer­chmittima" inačice E-7 dodatno su oklopom zaštićeni motor i hladnjak, i mogli su nositi vanjski odbacivi spremnik od 250 litara gori­va s kojima im je gotovo udvostručen dolet.

Opremljeni su filterima za zaštitu motora od prašine. U zračnim borbama iznad Tobruka Me 109 pokazali su se nadmoćnijim nad bri­tanskim lovima „Hurricane" Mk. I „Trop" iz 73. eskadrile RAF-a uspješno štiteći njemač­ke bombardere.

Njemačku lovačku pukovniju („Jagdges­chwader") tvorile su tri skupine svaka s po trima eskadrilama. Eskadrile su obrojčane brojevima od 1. - 9. Jedna eskadrila imala je oko 15 zrakoplova. U svakoj skupini lovci su imali na bokovima velike vidljive individual­ne brojeve i to prva eskadrila u skupini bijele, druga crne i treća žute boje.

-lovac-jednosjed

-naoružanje: 2 topa 20mm MG FF, 2 sirojni­ce 7,92 MG 17

-motor: DB 601E-1

-snaga motora: 1200 KS

-najveća brzina leta: 569 km/h

-najveća brzina penjanja: 945m/min. -najveći dolet: 663 km

-dimenzije: dužina: 8,62 m, širina 9,49 m -težina prazan: 2007 kg

-borbena težina: 2537 kg

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije