DRUGI SVJETSKI RAT

Slike njemačkih padobranaca koje još niste vidjeli

Njemački padobranci
Foto: Bundesarchiv
1/24
30.05.2015.
u 17:45

Gubitci su im bili toliko veliki da Hitler više nije dopustio niti jedan takav zračni desant velikih razmjera do kraja rata. Kasnije tijekom rata padobranci su postali jedna od najelitnijih postrojbi njemačke vojske.

Njemački padobranci u Drugome svjetskom ratu prvi su izveli zračni desant u povijesti ratovanja. Kada je nacistička Njemačka napala zapadnu Europu 1940. godine, njemački padobranci osvajali su strateški važna područja. Godinu dana kasnije, u svibnju 1941. godine, sletjeli su i osvojili otok Kretu isključivo padobranskim jedinicama. Gubitci su im bili toliko veliki da Hitler više nije dopustio niti jedan takav zračni desant velikih razmjera do kraja rata. Kasnije tijekom rata padobranci su postali jedna od najelitnijih postrojbi njemačke vojske.

Korištenje padobranaca u vojne svrhe prvi su "izmislili" Rusi. Od 1920. godine ruska je vojska počela uvježbavati padobrance. Također su neki strani časnici mogli prisustvovati. Jedan od njih zvao se Kurt Student, pilot borbenog lovca iz Prvoga svjetskog rata.

Student je prvi shvatio potencijal korištenja padobranaca u borbene svrhe. Međutim, padobranstvo je došlo na mala vrata u njemačku vojsku tek 1935. godine. U međuvremenu je Student postao stručnjak za avione jedrilice, a godine 1936. osnovana je njemačka padobranska postrojba "Fallschirmjäger".

Zahvaljujući portalu WHO i njemačkom saveznom arhivu donosimo tridesetak slika njemačkih elitnih padobranaca iz Drugoga svjetskog rata.

FOTO: padobranci 7. njemačke padobranske divizije blizu rijeke Neve.

Foto: Bundesarchiv

FOTO: njemački padobranac u maskirnoj odori s "Panzerfaustom", Francuska, lipanj-srpanj 1944. godine

Foto: Bundesarchiv

FOTO: njemački padobranci koji su upravo zauzeli tvrđavu Eben-Emael u Belgiji

Foto: Bundesarchiv

FOTO: padobranci 6. padobranske divizije marširaju prema Soestu u Nizozemskoj. Može se vidjeti kako su padobranci i dalje bili dobro opremljeni. Nekoliko vojnika nosi "Panzerfaust" blizu velike hrpe njemačke ratne opreme - 10. svibanj 1945. godine

Foto: Bundesarchiv

FOTO: zarobljeni njemački padobranci blizu Saint-Lo-a u Francuskoj.

Foto: Bundesarchiv

FOTO: mladi njemački padobranac u Tunisu blizu alžirske granice 1943. godine.

Foto: Bundesarchiv

FOTO: njemački padobranci na tenku "Kraljevski tigar" u Ardenima, prosinac 1944. godine

Foto: Bundesarchiv

FOTO: oslobađanje Mussolinija. Njemački padobranac s cigaretom na slici. Gran Sasso, Abruzzi, Italija 1943. godine.

Foto: Bundesarchiv

Ostatak slika možete pogledati u galeriji

>>Američki padobranci će pomagati Ukrajinskoj nacionalnoj gardi

>>Desant na Siciliju

Komentara 14

DU
Deleted user
18:43 31.05.2015.

Ovo su bili pravi borci, ali su poslije zracnog desanta na Kreti i velikih gubitaka koje su tamo pretrpjeli - koristeni kao obicna pjesadija, sto nije optimalno jer je obuka ovakvih elitnih jedinica visestruko skuplja od obuke pjesadije. Ameri i i Englezu su ih se bojali ko djavo od svete vodice. Sacica ovih padobranaca bez tenkova i bez ikakve zracne podrske je u sahu 4 mjeseca drzala skoro 10 njihovih divizija u Monte Cassinu, pa su protiv njih "demokrate" velikodusno slali Poljake (vojno groblje Monte Cassina je prepuno Poljskih imena, mozda 70-80%). Da Hitler nije osobno naredio ovim Fallschirmjagerima da se povuku iz Monte Cassina jos bi se danas tamo pucalo.

HR
hromcan
08:35 31.05.2015.

KOJI STE VI NOVINARI LIKOVI

IK
ikonoklast
18:39 31.05.2015.

nebum nis pisal kontra ja sam dobrica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije