PRVI SVJETSKI RAT

Njemački zračni brodovi nad Britanijom

Brod
Foto: Dom i Sviet
06.04.2016.
u 17:18

Travanj 1916. godine bio je obilježen gotovo neprestanim napadima njemačkih zračnih brodova, koji su predstavljali sve veću opasnost za Veliku Britaniju

Njemačke snage bile su angažirane u velikoj Bitki za Verdun, koja je u travnju 1916. godine već prešla u statičnu fazu, a Verdunsko bojište poprimalo je tipične karakteristike ostatka Zapadnog bojišta. Njemačko je vojno zapovjedništvo nastojalo povećati zračne napade na Veliku Britaniju te time prenijeti ratnu zbilju i na otočnu državu. Vladarica mora bila je gotovo bespomoćna pred njemačkim zračnim napadima, od kojih je nije mogla poštedjeti ni njezina »Velika flota«. Štoviše, britansko ratno brodovlje tražilo je spas od njemačkih podmornica u sigurnosti luka. Zračni napadi na Veliku Britaniju, započeti u siječnju 1915. godine, ciljali su industrijska postrojenja i luke, a napadi na gradove sijali su strah i paniku među britanskim stanovništvom, koje je postalo svjesno da se obrana ovog otočnog carstva više ne može oslanjati na svoju pomorsku flotu. Kako bi umirilo stanovništvo i oduprlo se novoj prijetnji iz zraka, britansko vojno zapovjedništvo intenzivno je radilo na razvoju protuzračne obrane, a topovi za obranu od njemačkih zračnih brodova postavljani su na visoke gradske zgrade. Iako su oni predstavljali više utjehu lokalnom stanovništvu nego ozbiljniju prijetnju tijekom noćnih napada zračnih brodova. Njemački zračni napadi na Veliku Britaniju pojačavali su se tijekom 1915. godine, a posade zračnih brodova stjecale su sve veće iskustvo u poznavanju britanskog terena kao i u upravljanju ovim tromim i opasnim gorostasima, koji su iz dana u dan zalazili sve dublje u teritorij Velike Britanije.

Kako bi se nezamijećeno uspjeli prikrasti svome cilju, njemački zračni brodovi izvodili su napade noću, zbog čega su britanski gradovi bili zamračeni, a reflektori su postali najznačajnijim sredstvom britanske protuzračne obrane. Travanj 1916. godine bio je obilježen gotovo neprestanim napadima njemačkih zračnih brodova, koji su predstavljali sve veću opasnost za Veliku Britaniju, državu koja je inzistirala na provođenju pomorske blokade Središnjih sila, a koja se zbog toga našla pod pomorskom blokadom njemačkih podmornica.

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti od 5. travnja na svim kioscima!

Komentara 1

Avatar booombastic
booombastic
19:57 06.04.2016.

to ono vrijeme kada smo lopatama i vilama izbacivali bombe iz zeppelin-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije