GODIŠNJICA

Prije 100 godina potpisano danas malo poznato primirje iz Mudanye

Soba u kojoj su vođeni pregovori.
Wikipedia
11.10.2022.
u 19:58

Na kraju Turskog rata za nezavisnost, na današnji dan 1922. godine potpisano je primirje iz Mudanye, sporazum između Turske (Velike nacionalne skupštine Turske) s jedne strane i Italije, Francuske i Britanije s druge strane, potpisan u turskom gradu Mudanyji, u pokrajini Bursa, 11. listopada 1922. godine.

Na kraju Turskog rata za nezavisnost, na današnji dan 1922. godine potpisano je primirje iz Mudanye, sporazum između Turske (Velike nacionalne skupštine Turske) s jedne strane i Italije, Francuske i Britanije s druge strane, potpisan u turskom gradu Mudanyji, u pokrajini Bursa, 11. listopada 1922. godine. Kraljevina Grčka je 14. listopada 1922. pristupila primirju.

Soba u kojoj su vođeni pregovori
Foto: Wikipedia

Prema prijašnjem primirju u Mudrosu, kojim je okončan Prvi svjetski rat u Osmanskom Carstvu, savezničkim je silama dopušteno zauzeti utvrde u tjesnacima u Dardanelima i Bosporu. Nakon toga su zauzeli i Carigrad i odlučili podijeliti Osmansko Carstvo. Tome su se oduprli turski nacionalisti u obliku Velike narodne skupštine. Ostvarivši pobjede nad okupacijskim silama u Anadoliji, turske snage su napredovale prema neutralnoj zoni tjesnaca.

Dana 5. rujna 1922. Mustafa Kemal-paša potvrdio je tursko pravo na Istočnu Trakiju (Trakiju). Britanski kabinet je 15. rujna odlučio da britanske snage ostanu na svom položaju i izdao ultimatum.

Kuća u kojoj je potpisano primirje
Foto: Wikipedia

Britanija je 19. rujna odlučila uskratiti Carigrad i Trakiju turskim nacionalistima, ali su se Francuska, Jugoslavija, Italija i britanski dominioni usprotivili novom ratu. Francuski premijer Raymond Poincaré pokušao je uvjeriti Turke da poštuju neutralnu zonu. Saveznici su zatražili mirovnu konferenciju 23. rujna na što je Mustafa Kemal pristao 29. rujna, nominirajući Mudanyu kao mjesto održavanja. U međuvremenu je britanski kabinet odlučio prepustiti Istočnu Trakiju Turcima.

Razgovori su sazvani 3. listopada i doveli su do potpisivanja primirja iz Mudanya 11. listopada. Grci su prihvatili uvjete 13. listopada. Tako je Istočna Trakija do rijeke Maritsa (rijeka Meriç) i Adrianople (Edirne) pripala Turskoj u roku od 15 dana. Civilna vlast bi postala turska 30 dana nakon odlaska grčkih snaga. U Istočnoj Trakiji nije smjelo biti više od 8.000 turskih oružnika do sklapanja mirovnog sporazuma.

Na karikaturi objavljenoj u časopisu „Punch“ toga dana, Mustafa Kemal Pasha (Atatürk) i general Harington vide se kako zajedno započinju mir na Bliskom istoku.
Foto: Wikipedia

Konačna nagodba između strana postignuta je na Konferenciji u Lausannei od 21. studenog 1922. do 24. veljače 1923. i od 23. travnja do 24. srpnja 1923., što je dovelo do Sporazuma u Lausanni. Savezničke snage nastavile su okupirati neutralnu zonu sve dok se nisu povukle prema odredbama ugovora. (Wikipedija)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije