Naslovnica

Srednjovjekovni razvoj pješaštva

Načini i tijek ratovanja su se mijenjali postajući neraskidivo vezani uz stalešku podjelu društva, razvoj obrta i trgovine...
09. veljače 2018. u 16:49 0 komentara 849 prikaza
Bitka kod Poitiersa
Foto: Wikimedia Commons

Razdoblje srednjeg vijeka, tijekom ljudskog razvoja, utvrdilo je temelje postavljene u antici i ranije te podvojenošću (tama i svjetlo ljudskog duha) i danas privlači mnoge istraživače. Ako se uokvirimo u stoljeća od 5. do 15., načini i tijek ratovanja su se mijenjali postajući neraskidivo vezani uz stalešku podjelu društva, razvoj obrta i trgovine, resurse određenih područja, religiju i klimatske uvjete.

Wiki IMALI SU VRLO DOBAR RAZLOG Tajne srednjovjekovnih dvoraca i tvrđava: Stepenice su namjerno izgrađivane u smjeru kazaljke na satu

Službenim raspadom Zapadnog Rimskog Carstva (476. godine) dolazi do preraspodjele političkih, ekonomskih i društvenih snaga. Prateći konstantu stvaranja novog, prvo je došao kaos; uništavanje rimske civilizacije – gradova, kulture, trgovačkih odnosa i odnosa moći. Novi vladari na Apeninskom poluotoku, pod utjecajem preživjeloga Istočnoga Rimskog Carstva, nisu stvarali i gradili; barbarskim su strategijama održavali mir među stanovništvom provincija sjeverne Afrike i jugozapadne Azije. Središnji dio Europe, u početku tzv. Galska Belgija, od sredine 4. stoljeća nastanjuju Franci (germansko pleme).

Franci su bili rimski saveznici, ali nisu uspjeli obraniti Carstvo od barbara. U srazu barbarske i zapadnorimske vojske – stihijski način ratovanja odnosi pobjedu. Uzor tadašnjeg svijeta, discipliniran, uredan i aktivno sudjelujući u planiranju bitke, rimski vojnik posustaje pred hordom divljih pješaka barbarske vojske, koji se u velikom broju spuštaju na rimsko pješaštvo, vitlajući zrakom sjekirama, toljagama i nazubljenim noževima. U tom sukobu i savezu palog Rima i novopridošlih barbara stvaraju se novi obrasci ratovanja i vojništva. Europa od barbara uzima sustav novačenja seljaka, obrađivača zemlje, dok barbari (razna germanska plemena, osobito Vandali) postaju organizirana vojska s hijerarhijom, pješaštvom i konjicom.

Franačko carstvo, kao najuspješnije organizirano, politički i vojno nasljednik Rimskog Carstva, uvodi ustroj, važan i za ekonomiju i osvajačko-obrambene ratove, kasnije poznat pod terminom feudalizam.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2018.

Rat POVIJEST HRVATA O ustroju hrvatske vojske u ranom srednjem vijeku Srednji vijek SREDNJI VIJEK Kratke zanimljivosti iz feudalnog života Sve o artiljeriji Srednjega vijeka Povijest svijeta Sve o artiljeriji Srednjega vijeka

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.