Naslovnica

Tursko-američki odnosi na prekretnici: turski udar na sirijske Kurde

Turska je terorizmom ugrožena unutar države, tursko je društvo podijeljeno, neuspjeli (vojni) udar iz 2016. godine usmjerio je tursku krhku demokraciju k autoritarizmu i diktaturi.
16. ožujka 2018. u 10:31 0 komentara 1141 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Bliskoistočno područje, ako se analizira nastavak duboke sirijske krize i niz „sirijskih ratova“, i dalje je obilježeno, rječnikom Thomasa Hobbesa, prirodnim stanjem, predruštvenim stanjem „rata sviju protiv svih“. Povijesne mudrosti proizišle iz shvaćanja konflikata prema kojima je „neprijatelj mojeg neprijatelja moj prijatelj“ ne vrijede na Bliskom istoku.

Mevlut Cavusoglu Turska ne traži sukob s Rusijom, SAD-om ni Sirijom, već štiti vlastitu sigurnost

„Neprijatelj mog neprijatelja“ u bliskoistočnim sukobima je „moj neprijatelj“ ili nešto između prijatelja i neprijatelja. Kompleksni sukobi stvaraju kontekst u kojem se događaju strateški obrati u pogledu savezništava ili suradnje dojučerašnjih protivnika protiv novih zajedničkih neprijatelja koji su do jučer bili nezamislivi. Povijesni kontinuitet u pogledu kratkoročnoga surovoga interesnog realizma i makijavelizma opet je na sceni.

Na sceni su i perspektive „kompleksne regionalne sigurnosti“ prema kojima je sigurnost u središtu strateških promišljanja svakog od regionalnih aktera pri čemu su promišljanje i strateške akcije koje iz tog slijede usmjerene na druge regionalne aktere, a ne aktere izvan regije. Ugrožavanja sigurnosti pojedinog aktera dolaze od strane drugoga regionalnog aktera, između ostaloga, i dominacijom transnacionalnih identiteta koje akteri smatraju ugrožavajućim, identiteti su sekuritizirani. Naravno, procese nije moguće promatrati izolirano izvan uloga i akcija presudnih međunarodnih subjekata.

Sasvim je logično da regionalni akteri savezništva i partnerstva traže izvan regije. No uvlačenje i ulazak moćnih svjetskih aktera u „regionalni sigurnosni kompleks“ ne znači rješenje sukoba. Sasvim suprotno, moćne države nerijetko usložnjavaju sukob ili postaju njegov proaktivni sudionik, strana u sukobu. 

 | Autor : Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

Fotografija: Područja naseljena Kurdima, kako ih je označila američka CIA

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2018.

 

rat NA DANAŠNJI DAN Pronađena tijela nestalih turskih vojnika u Siriji Putin i Erdogan STVARA LI SE NOVA SUPERSILA S RUSIJOM? Turska prijeti izlaskom iz NATO-a! Altay AKTUALNO Koliko je jaka turska vojska 2016. godine?

 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.