Naslovnica

Kardinal Mazarin imao je ključnu ulogu o Westfalskom miru

Imao je ključnu ulogu na pregovorima o Westfalskom miru, koji je Francusku učinio najmoćnijom državom u kontinentalnoj Europi.
11. ožujka 2021. u 08:01 0 komentara 213 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Kardinal Jules Mazarin bio je talijanski kardinal, diplomat i političar koji je bio glavni ministar francuskog kralja od 1642. do svoje smrti 9. ožujka 1661. godine.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Godišnjica rođenja Frane Krste Frankopana

U praksi je raspolagao ovlastima francuskog suvladara, zajedno s kraljicom Anom Austrijskom za vrijeme regenstva nad maloljetnim Lujem XIV. Mazarin je nastavio Richelieuovu protuhabsburšku politiku i postavio je temelje ekspanzionističke politike Luja XIV. Imao je ključnu ulogu na pregovorima o Westfalskom miru, koji je Francusku učinio najmoćnijom državom u kontinentalnoj Europi. Prema protestantizmu doma, Mazarin je vodio pomirljivu politiku kako bi spriječio mogućnost oružane pobune i održao hugenote razoružanima. Međutim, oni nikada nisu postigli nikakvu zaštitu.

Kako se Kruna trebala oporaviti od troškova u nedavnim ratovima, povećanje poreza pridonijelo je ionako rastućim socijalnim nemirima. Pokušaj suzbijanja postojećih sloboda rezultirao je nizom građanskih ratova poznatih kao Fronda. Iako su se Mazarin i kralj suočili sa zajedničkim otporom plemstva, sudova (u Francuskoj poznati kao parlamenti) i većine Francuza, na kraju su pobijedili. Fronda je bila podijeljena u dvije frakcije, onu parlamenata i onu plemića, a njezin je slom samo ojačao apsolutnu monarhiju. Mazarin je, kao stvarni vladar Francuske, odigrao presudnu ulogu uspostavljajući westfalska načela koja će voditi vanjsku politiku europskih država i prevladavajući svjetski poredak.

Zanimljivo kako je kardinal 1647. na dvor pozvao svoju sestru Lauru Mazarin Martinozzi s njezinih pet kćeri. Jedna od njih, Olimpija, postala je vrlo bliska s mladim kraljem Lujom XIV. Njihova bliskost bila je toliko poznata da se smatralo kako su bili ljubavnici, a nagađanja su išla tako daleko da su neki smatrali kako je Olimpijin sin iz prvog braka s Moricom Eugenom, grofom od Soissona, Eugen Savojski, zapravo bio plod njezine kratkotrajne veze s Lujem XIV.

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

Ilustracija: Paul Delaroche, Smrt kardinala Mazarina, 1830.

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

IZ NOVOG BROJA Unutarameričko ugrožavanje američkoga ustavnog poretka: slučajni incident ili povijesni interesno-kontekstualni kontinuitet ZANIMLJIVOST Smjena generalissima Walensteina DOMOVINSKI RAT Nizozemci provodili obuku u 9. brigadi HV-a

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.