IZ NOVOG BROJA

Nacističko zlo u Primorju i Istri

Dinko Predoević
14.05.2024.
u 08:24

Njemački vojni vrh već je od sredine 1943. pripremao rješenja koja će Trećem Reichu osigurati vojnopolitičku i gospodarsku prevlast u Italiji

Italija je 9. rujna 1943. godine izašla iz rata. Na jugu Italije uz pomoć saveznika održala se je vlada Kraljevine Italije koju je vodio maršal Badoglio.

Mussolini je, nakon što su ga njemački padobranci izbavili iz zatočeništva, na sjeveru Italije ustrojio svoju vlast (RSI, Republica Sociale Italia) te se nastavio boriti uz Nijemce. Unatoč tome što su joj jedna i druga zaraćena strana priznavale državnost i savezništvo, Italija je zapravo bila u potpunosti okupirana i razdijeljena država.

OPERATIVNA ZONA JADRANSKO PRIMORJE - OPERATIONSZONE ADRIATISCHES KÜSTENLAND

Njemački vojni vrh već je od sredine 1943. godine pripremao rješenja koja će Trećem Reichu osigurati vojnopolitičku i gospodarsku prevlast u Italiji. Jedna od mjera bilo je ustrojavanje i proširenje njemačke vlasti na područja koja su nekada bila u sastavu Austro-Ugarske, koje je Italija stekla nakon Prvog svjetskog rata. Ovim područjima pripojeni su hrvatski i slovenski krajevi koje je Kraljevina Italija anektirala temeljem Rapalskog ugovora (1920.) i Rimskih ugovora (1924.) te područja koje je fašistička Italija anektirala 3. i 8. svibnja 1941. godine nakon Travanjskog rata i sloma Kraljevine Jugoslavije. Na ovom je području 1. listopada 1943. godine ustrojena Operativna zona Jadransko primorje (njem. Operationszone Adriatisches Küstenland, skraćeno i u daljnjem tekstu OZAK) i Operativna predalpska zona (njem. Operationszone Alpenvorland).

U upravnom smislu ove dvije zone bile su podređene njemačkoj pokrajini Koruškoj. OZAK je obuhvatio dio Kraljevine Italije od rijeke Piave do granice Kraljevina Italije i Jugoslavije te talijansku okupacionu zonu Slovenije, uključujući grad Ljubljanu. U operativnom smislu nadležnost njemačkih postrojbi i službi sigurnosti prelazila je bivšu talijansko-jugoslavensku granicu i obuhvaćala područje kotareva Sušak, Kastav, Čabar, Bakar i otok Krk. Dana 13. rujna 1943. godine Reichsführer Heinrich Himler, glavni zapovjednik SS postrojbi i policije Raicha, postavio je za zapovjednika SS-a i policije u OZAK-u (njem. Höherer SS und Polizeiführer, skraćeno i u daljnjem tekstu HSSPF) SS Gruppenführera und Generalleutanta der Polizai Odila Globochnika. Izvan njegove nadležnosti u OZAK-u je izdvojeno područje Slovenije koje je potpalo pod nadležnost HSSPF Laibach (Ljubljana).

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije