IZ NOVOG BROJA

Od razminiravanja bombi do dešifriranja života: IED-ovi, društvene znanosti i veterani danas

Charles Oscar Warner III
14.09.2023.
u 08:00

Bolesti, nepravda i politika neizlječiva su rana bojovnika što ih rano šalje u grobove; nećemo nikada zaboraviti naše sokolove! Iz pjesme „Branitelji prerano odlaze” Hrvoja Horvata

Charles Oscar Warner III., Charlie, kako ga svi zovu, znanstveni je istraživač, predavač i doktorand na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu, Belgija. Socijalni je antropolog (znanost koja proučava obrasce ponašanja u ljudskim društvima i kulturama).

Charlievo istraživanje za stjecanje doktorata znanosti temelji se i prvenstveno je usmjereno na ratne veteranke i veterane, pri čemu nastoji vidjeti, čuti i razumjeti njihove odnose unutar društva iz svakodnevnih perspektiva. Drugim riječima, proučava život i društvo iz perspektive veteranki i veterana istovremeno govoreći o onome što ih/ nas čeka u budućnosti. Da se počne baviti proučavanjem odnosa društva prema veterankama / veteranima (u Hrvatskoj je usvojen i svima drag naziv braniteljica/branitelj) kao i veterana prema društvu ponukalo ga je i to što je i on sam ratni veteran. Charlie je, naime, četvrti naraštaj vojnika Sjedinjenih Američkih Država iz porodice Warner. U Ratnom je zrakoplovstvu službovao u SAD-u, Njemačkoj i Južnoj Koreji, odnosno na tri kontinenta, a status ratnog veterana stekao je službujući u Iraku punih sedam godina tijekom kojih je radio kao vojni specijalist za uklanjanje eksplozivnih sredstava (engl. Explosive Ordnance Disposal, EOD / najbliži hrvatski naziv za tu vojnu specijalnost je pirotehničar).

U razdobljima rotacija na terenu, specijalista baš takve vrste, tražio je i razminiravao improvizirane eksplozivne naprave (engl. Improvised Explosive Device, IED). Charlievo službovanje kao specijalca za IED obilježavaju proživljene opasnosti, svjedočenje smrti ili tjelesnih ozljeda njegovih suboraca a koja brojem premašuje većinu drugih vrsta dužnosti u vojsci, tragični gubitak na dužnosti timskog kolega i prijatelja Williama N. Newmana. To i takva iskustva stvorili su kod Charlieja općeniti senzibilitet za veteranke/veterane. U svojem je istraživanju bio usredotočen na veterane Jugoistočne Europe te je tu proveo više godina živeći u toj regiji i putujući kroz nju kako bi slušao veterane i saznao njihova iskustva. Svoj terenski rad Charlie je, osim u Hrvatskoj, provodio i u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, na Kosovu, te Sloveniji. Na taj način stekao je široki uvid o odnosu društva prema ratnim veterankama/veteranima i veterana prema društvu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije