Naslovnica

Sveti Juraj - Rimski vojnik pretorijanac na dvoru cara Dioklecijana

Osuđen je na smrt jer je odbio odreći se svoje kršćanske vjere. Uskoro je postao jedan od najslavljenijih svetaca i najvećih mučenika u kršćanstvu.
19. veljače 2020. u 08:00 0 komentara 748 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Slika sv. Jurja – srednjovjekovnog viteza na konju, koji ubija zmaja – toliko je općepoznata da je lako povjerovati kako je njegova povijest jednostavna, ali stvarnost je znatno drugačija. Sveti Juraj (lat. Georgius, grč. Georgios) jedna je od najistaknutijih mitskih osoba u kršćanskoj kulturi ali njega također možemo pronaći i u drugim religijskim tradicijama, ističući se u brojnim pojavnostima diljem različitih svjetskih kultura.

IZ NOVOG BROJA Periklo strateg

Kao jedna vrlo važna osobnost u Istočnoj pravoslavnoj, Koptskoj i zapadnoeuropskim crkvama, njegovu analogiju možemo otkriti u islamu, hinduizmu, judaizmu i afro-brazilskom vjerskom sustavu Candomblé; on jednako tako posjeduje brojne pojavnosti u „poganskim“ vjerskim sustavima zahvaljujući svojoj identifikaciji sa prirodom, proljećem i iscjeljenjem. Sa ili bez svojeg zmaja, lik sv. Jurja bio je mnogo puta nanovo osmišljavan i promišljan u zadnjih 1700 godina. Taj svetac posjeduje veliki značaj u raznoraznim nacijama kao što su one u Libanonu, Etiopiji i Estoniji. Jednako tako ima svoju istaknutu totemsku ulogu kod Roma, a brojna su slavlja njemu u čast u Gruziji, Grčkoj, na Malti i u Belgiji. Mit o svetom Jurju poslužio je kao inspiracija brojnim umjetnicima, pjesnicima i dramatičarima, a vrijedi istaknuti činjenicu da je mit o njemu ponekad znao poslužiti u kontroverzne političke svrhe. Najpoznatiji je primjer toga tijekom križarskih ratova kada je osobito bio slavljen kao vojni svetac.

Sveti Juraj bio je rimski vojnik grčkog porijekla iz Kapadokije, pripadnik pretorijanske straže rimskoga cara Dioklecijana, a koji je bio osuđen na smrt jer je odbio odreći se svoje kršćanske vjere. Uskoro je postao jedan od najslavljenijih svetaca i najvećih mučenika u kršćanstvu. U hagiografiji je, kao jedan od Četrnaest svetih pomagača i jedan od najprominentnijih vojnih svetaca, njegov lik postao besmrtnim zahvaljujći legendi o Svetom Jurju i zmaju.

Njegov spomendan, dan sv. Jurja, tradicionalno se slavi 23. travnja (prema julijanskom kalendaru Istočne pravoslavne crkve spomendan na sv. Jurja slavi se 6. svibnja). Engleska, Etiopija, Gruzija, Katalonija i još neke druge nacionalne države, gradovi, sveučilišta, profesije i organizacije sve imaju sv. Jurja kao zaštitnika.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2020.   

IZ NOVOG BROJA Vojni kodovi - rat kodova od antike do hladnoga rata IZ NOVOG BROJA Mameluci - Vitezovi islama 1250.-1517. NOVA KNJIGA Popuna praznine u domaćoj znanosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.