IZ NOVOG BROJA

Svetozar Borojević i roditeljska kuća

Danijel Tatić
15.06.2023.
u 07:23

Dok mu drugi narodi podižu spomenik, hrvatska država izbrisala je i posljednji spomen na svoga velikana

Čitatelje VP-magazina ne treba posebno podsjećati na to tko je bio feldmaršal Svetozar Borojević. Toliko je već članaka o njemu i njegovom neospornom značaju u hrvatskoj historiografiji objavljeno u cijelom nizu brojeva ovog magazina da bi svako daljnje pisanje moglo biti tek puko prepričavanje već poznatih i neospornih zasluga ovog hrvatskoga velikana; s jedne strane jednostavnog i u svemu umjerenog čovjeka, kakav je Borojević bio, a s druge strane pravog „giganta“ - epitet kojim ga je tijekom Prvoga svjetskoga rata često znao kititi onodobni tisak kako bi napravio razliku između njega i ostalih velikana svjetskih bojišnica.

Ako bi uzeli sve vojskovođe Prvoga svjetskoga rata i napravili analizu njihovih uspjeha i neuspjeha, shvatili bi da među tim elitnim društvom ne bi mogli naći pandan Borojeviću. Ako bi pitali nekog poznavatelja njemačke vojne povijesti s kime bi mogli usporediti Borojevića, njegov upitan odgovor bi zacijelo bio da bi ga možda mogli usporediti s njemačkim Hindenburgom koji je zaslužio slavu u bitkama Tanenberga i Mazurskih jezera, ili slavnim Mackensenom koji zahvaljujući uspjesima na Istočnom i Srpskom bojištu danas slovi kao jedan od najistaknutijih njemačkih vojskovođa Prvoga svjetskoga rata?

Vojni velikani kojima se i danas diči njemačka vojna povijest. No, odgovor bi bio netočan jer niti jedan ni drugi nisu imali onu karizmu koju je Borojević imao u narodima Dvojne Monarhije, poglavito u hrvatskom i slovenskom narodu. Ona karizma koja ga je u konačnici i koštala toga da je završio kao persona non grata u novonastaloj državnoj zajednici sa srpskom dinastijom na čelu. Pored toga, uspjehe ove dvojice njemačkih vojskovođa i Borojevića možemo usporediti s Borojevićevim uspjesima u Bitki kod Komarowa i daljnjim uspjesima u Karpatima, kad je već dobio naziv „Austrijskog Hindenburga“. No to je bio tek početak njegove slave…

Foto: Despot Infinitus

https://despot-infinitus.com/proizvod/feldmarsal-svetozar-borojevic/

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije