Naslovnica

Upad Ludwiga Badenskog u Bosnu 1688.

U proljeće 1688. habsburška vojska je po prvi put od početka Velikog bečkog rata (1683. – 1699.) mogla kratko zastati, predahnuti i razmotriti daljnje mogućnosti
20. siječnja 2022. u 14:34 0 komentara 788 prikaza
Foto: Belvedere Museum

U proljeće 1688. godine habsburška vojska je po prvi put od početka Velikog bečkog rata (1683. – 1699.) mogla kratko zastati, predahnuti i razmotriti daljnje mogućnosti.

IZ NOVOG BROJA Konjičke pukovnije Hrvata u Habsburškoj vojsci (1618.-1700.)

One su doista bile široke i omogućavale su ambiciozne planove kakvi ranije nisu bili izvedivi, posebno zbog činjenice da je tijekom prethodne godine Osmansko Carstvo bilo ozbiljno uzdrmano kao vojna sila, što se odrazilo i na njegov unutarnji poredak.

Porazom kod mjesta Nagyharsany, u današnjoj mađarskoj Baranji, nadomak grada Mohača (zbog čega se bitka simbolično ponekad naziva Druga mohačka bitka), u kolovozu 1687., Osmanlije su potisnuti iz Podravlja, većeg dijela Slavonije, a vojska carevog zeta, Karla Lotarinškog, mogla je nastaviti svoj prodor Podunavljem. Veliki vezir Sulejman-paša, tragičar mohačke bitke i posljednji veliki vezir koji je boravio u Osijeku, pogubljen je zbog svojeg neuspjeha u listopadu, a sultan Mehmed IV. je mjesce dana kasnije svrgnut u janjičarskoj pobuni i zamijenjen bratom Sulejmanom II. Zbog nastale anarhije više nije bilo brojne i snažne osmanske vojske koja bi zapriječila put habsburškim snagama te se ozbiljno počelo planirati zauzimanje najvažnije osmanske utvrde na Dunavu, Beograda.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. siječnja 2022.

IZ NOVOG BROJA Bitka kod Slankamena 1691. godine Bitka za Sarajevo 1878. IZ NOVOG BROJA Ličani u okupaciji Bosne i Hercegovine 1878. godine PRVI DIO Ustroj hrvatskih vojnih krajina
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.