PRVI SVJETSKI RAT

Crveni Barun srušio prvi zrakoplov

Crveni Barun
Wikimedia
17.09.2015.
u 15:36

Richthofen je pratio neprijateljski avion dok se nije spustio blizu njemačkih linija. Otkrio je kasnije da su pilot i izvidnik smrtno ranjeni. Richthofen je kasnije izjavio da je odao čast "palim neprijateljima" tako da je postavio kamen na njihov prekrasan grob.

Na današnji dan 1916. godine, njemački zračni as Manfred Von Richthofen, poznat u povijesti kao "Crveni Barun", srušio je prvi neprijateljski zrakoplov na nebu iznad Zapadnog bojišta tijekom Prvog svjetskog rata, piše History.com

Richthofen, sin pruskog plemića, prešao je iz njemačke vojske u Carsku zračnu službu 1915. godine. Postao je učenik i "proteže" Oswalda Boelckea koji je bio jedan od najuspješnijih njemačkih pilota. Nakon što je sudjelovao u borbama na Istočnom bojištu gdje je bombardirao ruske snage i željeznička čvorišta, Richthofen je započeo svoju legendarnu karijeru na Zapadnom bojištu. Na današnji dan, 17. rujna 1916. godine, u svojoj prvoj borbenoj ophodnji kojom je zapovijedao Boelcke, Richthofen i njegov Albatross sukobili su se s britanskim pilotom Lionelom Morissom.

Richthofen je kasnije pričao o svom iskustvu toga dana: "Moj Englez se okretao, letio "cik-cak", ponirao pa onda letio prema dolje. Mene je vodila samo jedna pomisao, a to je da ovaj avion ispred mene mora pasti. Nedugo nakon toga, moj neprijatelj više nije vidio gdje sam te je umjesto okretanja nastavio letjeti ravno. U djeliću sekunde bio sam mu "na leđima" sa svojom odličnom strojnicom. Pucao sam po njemu kratkim rafalima. Bio sam mu toliko blizu da sam mislio da ću se zabiti u njega. Uskoro sam povikao od sreće jer je njegov motor prestao raditi od silnih metaka. On je morao prisilno sletjeti jer je bilo nemoguće doći do savezničkih linija."

Richthofen je pratio neprijateljski avion dok se nije spustio blizu njemačkih linija. Otkrio je kasnije da su pilot i izvidnik smrtno ranjeni. Richthofen je kasnije izjavio da je odao čast "palim neprijateljima" tako da je postavio kamen na njihov prekrasan grob.

Do kraja 1916. godine, Richthofen je srušio 15 neprijateljskih zrakoplova. Iduće je godine prestigao sve "rekordere" na obje strane te je počeo koristiti Fokkerov zrakoplov kompletno obojen u crveno kako bi odao počast svom starom konjaničkom puku. Iako ga je koristio samo osam mjeseci, to je bio zrakoplov po kojem je Richthofen bio poznat te je po njemu dobio britanski nadima - "Crveni Barun". Do trenutka njegove smrti iznad rijeke Somme 21. travnja 1918. godine, dvadesetpetogodišnji Richthofen srušio je 80 neprijateljskih zrakoplova te je tako osigurao mjesto jednog od najboljih zračnih asova koji je izašao iz Prvoga svjetskog rata.

Komentara 3

IZ
Izbavitelj1
01:03 21.09.2015.

"Dana 1. travnja 1915. Roland Garros je počeo rušiti njemačke avione. U kratkom roku ih je srušio tri, te je stekao izvrstan ugled. 18. travnja 1915., Garros je srušen i odvučen na njemački dio ratišta." - tog se nitko nije sjetio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije