IZ NOVOG BROJA

Hamas, Palestina i Izrael: povijest sukoba, rata i terorizma - drugi dio

Wikimedia Commons
14.12.2023.
u 08:57

Kako je nastao Hamas – povijest i dinamika razvoja

Hamas je pokret koji je kroz trideset godina djelovanja, unatoč promjenjivim okolnostima, postao najsnažniji palestinski politički i vojni subjekt. Unatoč represivnosti izraelskih snaga i snaga sigurnosti palestinskih vlasti te relativne izolacije u međunarodnom kontekstu, razvijene organizacijske strukture su Hamasu omogućile da uspješno i pragmatično mobilizira i alocira resurse te postane legalna vlast s razvijenim društvenim strukturama i respektabilnim vojnim krilom.

U nastavnom dijelu će se analizirati djelovanje Hamasa kroz teoriju mobilizacije resursa, točnije kroz perspektive utjecaja postojećih organizacijskih struktura, strateške racionalnosti te međunarodne dostupnosti resursa. Svaki od navedenih elemenata, a naročito pitanje međunarodne dostupnosti resursa se može zasebno ekstenzivno analizirati kao analitička cjelina, no u ovom slučaju će se analizirati neki od ključnih događaja koji su oblikovali Hamas i palestinsku društveno političku realnost. To je posebno razvidno kada se razmatra pitanje međunarodne dostupnosti resursa, odnosno suradnje Hamasa s regionalnim državama, a naročito Iranom i Sirijom. Samo pitanje odnosa s Iranom prelazi okvire ovog rada, ali ne ograničava mogućnost da se naglasi njihov utjecaj na dinamiku razvoja i djelovanja pokreta. Hamas je nastao od Muslimanskog bratstva i sve organizacijske strukture bratstva su postale dio Hamasa. To se također odnosi i na Islamski centar odnosno Mujama al-Islamiya. Mujama je u organizacijskom smislu izrazito bitan element jer je imala razvijene organizacijske strukture koje su omogućile održavanje pokreta i mobilizaciju resursa u svim fazama djelovanja Hamasa, a posebno u formativnom razdoblju. Mobilizacijski kapaciteti koje su organizacijske strukture Islamskog centra pružale Hamasu su bile od ključne važnosti za mobilizaciju resursa na mikrorazinama.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije