FELJTON - DRUGI DIO

Gazio sam leševe iz Jasenovca 2. dio

Križni put
Foto: Wikimedia
29.10.2015.
u 15:17

U ta dva sata, vrag mi nije dao mira, Sava blizu, htio sam se okupati. Kad sam zagazio u vodu, do koljena sam se našao u mulju. Shvatih da gazim po leševima iz Jasenovca. Bodljikavom su žicom bili vezani. Pobjegao sam van, prisjelo mi je kupanje sa zgraža­njem se sjeća mučne slike.

Gazio sam leševe iz Jasenovca 1. dio

...- Kako je to pucalo, praštalo, osvjetljavalo! Dobili smo nalog „lezi" da nas nešto ne pogodi. Vi­djeli smo neku gospodarsku zgra­du, a netko je od nas sedmorice predložio da se sklonimo unutra, i otišli smo. Legli smo na sijeno, a čim smo legli i zaspali. Netko je, ne znam zašto, zatvorio vrata. Pred jutro, najednom lupa i vika da otvorimo vrata. Otvorimo mi, kad ono ustaše - uperili puške na nas, mi na njih. Kažu oni da odložimo puške, kažemo mi da odlože oni. Onda je naš vodnik rekao da ćemo mi odložiti puške. Odložili smo puške, a oni nas vode i govore nam da nas vode na bandere jer smo dezerteri. Dok su nas vodili, primijeti naš vodnik poručnika, zovne ga i kaže mu: „Daj reci ovi­ma tko smo, hoće s nama na ban­dere." Razgovarao on malo s nji­ma i pustiše nas. Tako smo izbjegli bandere - sa smiješkom se sjeća novoga sretnog ishoda.

Ni nakon toga nisu daleko do­spjeli, zapeli su u nekom kanjonu. Antun se sječa da su nekog civila, Slovenca, pitali koje je selo pred njima. On im je samo uzvratio da su partizani već u selu. Čekali su u tom kanjonu, zadrijemali, a uspavane ih pronašli partizani.

„Hajde, diž'te se, spremajte se!", zapovjedili su nam partizani. Do­veli su nas u selo, gdje smo predali sve što smo imali. Srećom, bila je to neka makedonska postrojba koja nas je već drugi dan pratila natrag do Samobora. Ondje su nas preuzeli neki drugi za koje se pričalo da su „naglo" postali par­tizani, negdje u drugome, trećem mjesecu '45. - navodi Rački. Do tada nikakvih problema nisu imali. Na ubrzo im je postalo ja­sno da im je život ugrožen.

Foto: Ninoslav Bandić

FOTO: Rački je do pred kraj 1944. u Požegi radio u brijačnici

Potom smo krenuli preko Žum­berka za Jastrebarsko i došli na „sedlo". Ondje je bila neka baru­ština, uhvatila se na nju i žabo­krečina. No kako smo hodali i bili žedni, nekoliko se naših spustilo do bare, razgrnulo žabokrečinu i počelo piti vodu. Ostali su leža­ti. Njih su partizani po kratkom postupku pokosili. Mi ostali više nismo bili žedni - kaže naš sugo­vornik. Nakon nekoliko dana krenuli su prema Sisku. Doveli su ih u logor gdje je bio i njegov bratić koji je pisao svojoj majci u Požegu oba­vijestivši je da je ondje sreo i Antu­na. Poslije je doznao da je njegova majka spakirala hranu i odjeću za obojicu i donijela ih u logor, no njega ondje više nije bilo. Vodili su nas preko Korduna za Petrinju i opet nije bilo problema. Kad na Vrginmostu, kako smo išli, a ja bio kuštrav i hodao sa strane, priđe partizanu neka djevojka mojih godina, najviše je imala osamnaest, sklopi ruke i kaže mu: „Daj mi ovo janje, što bi bilo do­bro za klanje, da mu se krvi napi­jem, majku mu fašističku." Kako sam išao uz rub kolone, ja odmah pobjegoh u sredinu. Nađi ti sebi nekog drugog, mislio sam.

Drugi „show", kaže, imali su čim su izišli. iz Petrinje jer su ih potje­raIi na neki uspon trčećim kora­kom. -Tko je pao, dobio je metak. Kako sam bio sportaš, a sa mnom su bila četvorica mojih Slavonaca, uhvatili smo se nas petorica pod ruku i tako se izvukli dok nije „huja" prošla. Poslije smo opet išli normalno pa čak i spavali hoda­jući. Dok hodaš u sredini, spavaš, osjetiš tko ti je lijevo, tko desno, no na zavojima puštali bismo jed­ni druge da završe u jarku. I ja sam ondje završio. Koliko god nam je bilo loše, toliko smo imalii vreme­na priređivati gluposti jedan drugome - prepričava Antun.

S dolaskom u Sisak počelo je raz­vrstavanje. Posebno su stavijeni vojnici domobrani, dočasnici časnici u neku baraku. Nitko ih nije čuvao i zametnula se ideja o bijegu. Rekao sam: „Tko hoće nek' bje­ži! Ja neću!" „Zašto?", pitaju me. Rekoh: „Kako zašto? Pa čim izi­dem vani može me bilo koji civil pokokat!"

U tom ratnom kaosu i Nijemci su uzimali civile koji su za odmazdu ubijali. Bilo mi je ja­sno da će pojedinci uzeti pravdu u svoje ruke. Tako je bilo. I stražari koji su čuvali kolone naplaćivali su na nama svoje ubijene. Razgo­varali smo s jednom grupom koja je došla od Popovače kako su na nas na usponu pucali. Kažu oni: „Trebali ste biti s nama noćas, ko­sili su nas k'o snoplje." Uskoro su Antuna i njegove suborce iz Siska preko Pisarovine sproveli do karlovačke vojarne.

Skupilo se ondje, kaže, od 80 000 do 100 000 zarobljenika: Nijema­ca, ustaša, domobrana, četnika... U Karlovcu su ih držali petnaestak dana i opet naredili pokret. Ovaj put za Slunj. Predvečer smo stigli u Slunj, na neku livadu. Bilo nas je nešto više od dvjesto. Sad već dosta umorni i izgladnjeli, legli smo, a za jelo smo dobili grah skuhan bez začina u buretu u kojem se držao katran. Neki to nisu mogli jesti, ali ja sam rekao: „Ne bacaj, pojest ću, samo da malo popunim želudac." Sutradan ih je čekala nova šet­nja do Bihaća. Odveli su ih u neko selo iznad grada i naredili da prenoće u konjušnici. Smrad konjskog urina bio je tako jak da se jedva disalo. Odlučio je spavati vani. Uzeo je neku dasku, sa so­bom je imao deku i krenuo. Tada je ugledao svoga kolegu, brijača iz Dakova, bio je u groznici. Ponudio mu je da legne na dasku pa su se obojica pokrila dekom.

Kad sam se ujutro probudio, bilo je Antunovo. Imendan mi. Žene iz sela krenule su dolje na misu. Čim su nas vidjele, odmah su se po­čele raspitivati za svoju rodbinu i poznate. Hranu koju su nosile sebi, ostavile su na ogradi. Ja sam dobio litru mlijeka i komad do­maćeg kruha. Nas šest prijatelja podijeliIo je to. Bilo je i onih koji su dobili slaninu, ali je masnoća u njih, onako izgladnjelih, izazvala difteriju opisuje.

Nakon toga njihovi su ih uznici poveli u Prijedor i tada prvi put nisu pješačili već se vozili vlakom, no samo do Bosanske Krupe. U Krupi su ih pomiješali sa četni­cima iz okolice Prijedora i Banje Luke. Svaki dan je netko, kako kaže Antun, iskoristio priliku i po­bjegao. Oni nisu jer nisu poznava­li teren.

Nakon dva-tri dana krenuli smo za Banju Luku. Ondje je trebalo čistiti ruševine, a mene je zapalo guliti krumpir u bolničkoj kuhi­nji. Nakon desetak dana tražili su kosce, a moji Slavonci, oni s us­pona kod Petrinje, pozvali su me sa sobom. Rekoh im: „Ljudi, ne znam ja kositi, ja sam brico", a oni meni: „Ti si nas spasio, sad ćemo mi tebe." I odvedu nas partizani na ušće Une u Savu. Odrede po­lovinu nas za kosce, a polovinu za razbacivanje i smještanje pokoše­noga u stogove nastavlja Antun. Prvi su dan, kaže, više ljenčarili nego radili, no partizan se dosje­tio kako će ih zaposliti. Pozvao ih je i pitao za koliko sati mogu za­vršiti, a oni mu odgovorilli za pet sati. „Ja vam dajem sat plus. Ako ranije završite, lezite", predložio im je.

Završili smo za četiri sata i legli na livadu. Jedan je otišao i donio nam saće meda. Pčele su se za­vukle u duplje vrbe, a mi se osla­dili. U ta dva sata, vrag mi nije dao mira, Sava blizu, htio sam se okupati. Kad sam zagazio u vodu, do koljena sam se našao u mulju. Shvatih da gazim po leševima iz Jasenovca. Bodljikavom su žicom bili vezani. Pobjegao sam van, prisjelo mi je kupanje sa zgraža­njem se sjeća mučne slike.

Na ušću Une ostao je do druge polovine kolovoza kad su im pri­općili da ih je drug Tito amnesti­rao i da mogu ići kući. U Požegu sam stigao u jedan sat u noći. Kucam na vrata, a mama pita tko je. Kažem: „Mama, ja sam." Umalo se onesvijestila. Pita me što se nisam javio. „Nisam te, majko, htio zabrinjavati. Nisam znao hoću li se uopće vratiti", od­govorio sam joj. Drugi smo dan jedno drugom ispričali što nam se sve dogadalo - zaključuje svoj križni put Antun koji je već 1947. morao na odsluženje vojnog roka u JNA gdje mu pet i pol mjeseci u domobranima nisu priznali kao „olakotnu okolnost". Odslužio je pune dvije godine vojnog roka, a nedugo potom Požegu zamijenio Osijekom. Antun Rački preminuo je 5. kolovoza 2014. godine.

Komentara 53

MK
mksdk
16:47 29.10.2015.

Kako to da su pronađeni leševi Hrvata za koje nitko nije svjedočio, koje nitko nije slikao, koji su desetljećima nijekani, dok navodni leševi stotina tisuća ubijenih Srba nigdje nisu pronađeni iako ih se svugdje tražilo? Kako je moguć takav nesrazmjer u dokazima? S jedne strane postoje potpuni materijalni dokazi komunističkih zločina, a s druge strane postoji potpuno odsustvo bilo kakvih materjialnih dokaza navodnih ustaških zločina u Jasenovcu? Kako je moguće da u cijeloj priči o Jasenovcu fali ono jedino što se ne može falsificirati... tijela? Kako je moguće da se pobije onoliko ljudi koliko ih danas živi u Zagrebu a da o tome nema nikakvog traga osim fotografija koje su dokazano lažno pripisane Jasenovcu? Kako je to moguće?

DU
Deleted user
16:42 29.10.2015.

Busic je istarzivanjem doznao pravu istinu!.... zato je i ubijen od strane UDBE!

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:31 29.10.2015.

1962. u Jasenovcu su komunjare pomanhitalo počele kopati da vide što će naći , i našli su ukupno "samo" 482 kostura!! Poznata srpska propaganda i laži!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije