IZ NOVOG BROJA

Mirko Buzina - odlikovani "Grom"

Mirko Buzina
19.12.2022.
u 08:42

Intenzivna obuka pomogla mu je da uspješno vodi bitke protiv neprijatelja na cijelom prostoru Republike Hrvatske i da preživi

Prema narodnom vjerovanju, sudbina je sila koja svakom pojedincu određuje život i od koje se pobjeći ne može. Određuje najznačajnije događaje u ljudskom životu, čak i vrijeme i način smrti.

Od tuda, sudbinsko je ono što je izvan našeg utjecaja. Bavili su se njome mislioci, vjerski vođe i umjetnici. U stoičkoj filozofiji se smatra da mudar čovjek treba prihvatiti sudbinu, ma kakva ona bila. Osim toga što nam se mnoge stvari događaju našom voljom, mnoge se događaju i mimo nje. Vjernici će takve događaje doživljavati ne kao „prst sudbine“, već kao djelovanje „prsta Božjega“. Ludwig van Beethoven, glazbeni revolucionar i vizinar, uz to i borac za ljudska prava, u vrijeme kad kod ljudi počinje sazrijevati svijest da se sami moraju boriti za svoje dostojanstvo i sreću i koji u svojim glazbenim djelima slavi pravo na slobodu i pravdu, stvara svoje remek djelo, Petu simfoniju, nazvanu “Sudbinska”.

Slijedeći ovakvo, sudbinsko, shvaćanje, ispada da je uzaludno truditi se izmijeniti tijek svog života. „Kako ti je zapisao, tako će i biti“. Kakva je to sudbina htjela tog dana oko Uskrsa 1992. godine da Mirko ne sjedi na vozačkom mjestu kamiona „Zastavice“ , već da mjesto za upravljačem preuzme suborac, kolega i prijatelj i tako sudbinski promijeni tijek njihovih života, jednog poštedjevši, a drugog ne? A sve je započelo i ne tako daleko u prošlosti. Mirko Buzina, školovani ugostiteljski djelatnik, obiteljski čovjek, suprug i otac malene djevojčice, pola se je godine ranije javio u Zbor narodne garde.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2022.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije