IZ NOVOG BROJA

Neuspjeh Lujeve politike i uspon Mameluka

Wikimedia Commons
22.07.2019.
u 14:39

Lujeva križarska vojna predstavlja zadnji veliki pohod s dosegnućem obala istočnog Sredozemlja sve do dolaska Napoleona Bonapartea u Egipat 1798. godine. Njezin je neuspjeh izazvao senzaciju na Zapadu, jednako kao i na Bliskom istoku. Loše vijesti brzo putuju.

Lujeva križarska vojna predstavlja zadnji veliki pohod s dosegnućem obala istočnog Sredozemlja sve do dolaska Napoleona Bonapartea u Egipat 1798. godine. Njezin je neuspjeh izazvao senzaciju na Zapadu, jednako kao i na Bliskom istoku.

Loše vijesti brzo putuju. Kad je puni razmjer katastrofe dospio do Zapada, zabilježeni su nemiri u Veneciji i drugim talijanskim gradovima. Za mnoge je bol imala neposredan i osobni karakter: prema izgubljenim sinovima, braćom, muževima i očevima – i nekim majkama i kćerima također. No u Francuskoj su reakcije poprimile mnogo agresivniji obrat.

U proljeće 1251. počeo se organizirati pučki pokret u Brabantu, Flandriji, Hainaultu i Pikardiji, sve područjima djelatnog križarskog propovijedanja i prikupljanja sredstava. Ruralne skupine onih koje su klerički promatrači s omalovažavanjem nazvali „pastirima i prostodušnim pukom.“ Kritični prema podbačaju plemstva da poluči uspjeh u križarskom ratu i neprijateljski nastrojeni prema onima koji čak nisu ni otišli na Istok, ti ‘pastoureaux’ (doslovce „pastiri“) poprimali su obličje vjerskih povorki. Stupajući prema Paritzu, nosili su svete barjake, objavljivali su izravno nadahnuće Djevicom Marijom i usput su nudili križeve i odrješenje od grijeha.

Ispočetka su se ‘pastoreaux’ doimali kao vjerodostojna sila djelatne potpore francuskom kralju koji se nalazio u poteškoćama. Regentska ih je vlada pod njegovom majkom Blankom Kastiljskom srdačno dočekala u Parizu i opskrbila namirnicama.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2019.         

 

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije