Naslovnica

Istočnim bojištem Prvoga svjetskog rata - Lavov

Četvrti nastavak putopisa vodi nas u nekadašnji austrougarski Lemberg. Na području grada i oko njega vodile su se ratne operacije od početka Prvoga svjetskog rata 1914. godine pa do kraja 1916. godine.
19. studenoga 2019. u 13:41 0 komentara 1138 prikaza
Foto: Filip Katanić

Četvrti nastavak putopisa vodi nas u Lavov, ukrajinski L’viv ili L’vov, nekadašnji austrougarski Lemberg. Na području grada i oko njega vodile su se ratne operacije od početka Prvoga svjetskog rata 1914. godine pa do kraja 1916. godine.

IZ NOVOG BROJA Kroz Ivano-Frankivsk, Halič, Rohatyn i bojišnice zapadne Ukrajine

Grad je bio okupiran carskom ruskom vojskom početkom rujna 1914. godine, oslobođen je u lipnju 1915. godine kada u grad ulaze združene austrougarsko-njemačke snage, da bi se tijekom Brusilovljeve ofenzive u ljeto i jesen 1916. godine ponovno našao na bojišnici jer se prva crta nalazila 80-ak kilometara istočno i sjeveroistočno od grada. U kasnijem razdoblju Lavov odnosno Lemberg i dalje je bio vojni cilj ruske vojske, no ona više za njegovo zauzimanje nije imala snage. Revolucionarni kaos i sveopća anarhija zahvatili su grad od kraja 1918. do lipnja 1920. godine, pa su se na ulicama grada istodobno borili „crveni“ i „bijeli“ (boljševici i ostatci ruske carske vojske), ukrajinske postrojbe, poljska legija i razne pljačkaške horde bez neke posebne pripadnosti, nego samo usmjerene na iskorištavanje situacije, pljačkanje, preživljavanje i maltretiranje gradskoga stanovništva.

Grad bogate povijesti i tradicije i danas ima tipičnu srednjoeuropsku arhitekturu u kojoj se najviše ogleda secesijska gradnja s prijelaza 19. u 20. stoljeće koja se nadograđuje na srednjovjekovna zdanja. Tijekom boravka u gradu posjetili smo nekoliko lokacija: nekadašnju Galicijsku akademiju znanosti i umjetnosti, gradsko groblje na kojemu smo odali počast Hrvatima koji su sahranjeni na području grada, spomenike Prvomu svjetskom ratu i gradski muzej. Nakon formalnoga dijela i razmjene srdačnosti bilo je vrijeme za posao pa sam se odvojio nakratko od skupine i obišao lokacije koje su vezane isključivo uz vojnu temu Prvoga svjetskog rata, tako se u ovome nastavku slikom i tekstom vraćamo u Lemberg u razdoblju Prvoga svjetskog rata.

Lavov danas i posjet nekadašnjoj Galicijskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Zapadnoukrajinski grad Lavov danas ima oko 750 000 stanovnika i važno je prometno, trgovačko i gospodarsko središte zapadne Ukrajine. Grad je prema legendi osnovao ukrajinski kralj Danilo Romanovič Galički u 13. stoljeću nazvavši ga po svome sinu Lavu, ili ukrajinski Levu Daniloviču, koji je kasnije također bio ukrajinski kralj. Spomenik kralju Danilu nalazi se u samome središtu grada, a stilom nalikuje na spomenik kralja Tomislava koji se nalazi na istoimenome zagrebačkom trgu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2019.    

PRVI SVJETSKI RAT Mit je da ultimatum Beča Beogradu Srbija 1914. nije mogla ispuniti IZ NOVOG BROJA Rauchensteinerova knjiga spada u kategoriju knjiga "morate pročitati" IZ NOVOG BROJA "Bili Hrvati", Glibivka i nekadašnja bojišnica kod Ivano-Frankivska
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.