Naslovnica

Karakola - drevna konjička taktika prilagođena vatrenome oružju

Karakola je razvijena kao taktika lakih konjanika koja se koristila u kombinaciji s potpuno oklopljenim kopljanicima na konjima (lanceri) koji su u to doba činili tešku konjicu.
30. rujna 2021. u 08:32 0 komentara 298 prikaza
Foto: Mikel Olazabal

Karakola ili karakol (španjolski puž) bili su manevri okretanja na konju prilikom dresure kao i vojna taktika konjice.

ZANIMLJIVOST Kako je osnovana Katolička liga 1609. godine

U dresuri jahači izvršavaju karakolu u jednom poluokretu, bilo ulijevo ili udesno. Vojna karakola, kako ju se danas obično objašnjava, razvila se sredinom 16. stoljeća, u pokušaju integracije vatrenog oružja u taktiku konjanika koju su koristili već Kinezi i Mongoli od 13. stoljeća u svojim konjičkim manevrima. Opremljeni s jednim ili dva pištolja, konjanici bi napredovali ka svojoj meti u polugalopu u formaciji do 12 redova. Kako bi svaki red dospio u domet, vojnici bi blago okrenuli konja na jednu stranu, pucali iz jednog pištolja, a zatim bi se lagano okrenuli na drugu stranu kako bi ispraznili i drugi pištolj u svoju metu. Budući da je prilikom korištenja ove taktike konjica postajala gotovo nepokretna meta za ne prijateljsko pješaštvo, već neko vrijeme, iskušenje da se puca prvom prilikom bez ciljana moralo je biti veliko . Konjanici su se zatim povlačili prema stražnjem dijelu formacije kako bi ponovno napunili oružje, a zatim ponovili manevar.

Karakola je razvijena kao taktika lakih konjanika koja se koristila u kombinaciji s potpuno oklopljenim kopljanicima na konjima (lanceri) koji su u to doba činili tešku konjicu. Konjanici naoružani pištoljima su svojom rotirajućom vatrom trebali poremetiti pješaštvo, pripremajući teren za tešku konjicu i njezin frontalni, odlučan udar. Karakola se rijetko koristila protiv neprijateljske konjice, jer je vrlo lako mogla biti razbijena prilikom izvođenja manevra u protuudaru. Posljednji zabilježeni primjer uporabe karakole protiv neprijateljske konjice završio je katastrofom u bitci kod Klushina 1610. godine, kada su poljski husari razbili jedinicu ruskih konjanika (reitera) i unijeli kaos u sve redove ruske vojske.

Ilustracija: Protestantska konjica izvodi karakolu u bitki kod Nördlingena 1634. Nakon što su ispalili iz svojih oružja, prednji redovi se povlače nazad kako bi ih napunili i ponovili manevar. Mikel Olazabal.

 | Autor : Mikel Olazabal Foto: Mikel Olazabal

Izvor: https://www.facebook.com/LaurusLeslaeana

ZANIMLJIVOST Bitka kod Oudenaardea: pobjeda vojvode Marlborougha i princa Eugena Savojskog nad Francuzima IZ NOVOG BROJA Propali pokušaj ponovnog kolonijalizma ZANIMLJIVOST Uniformiranje nizozemske vojske sredinom 17. stoljeća
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.