Naslovnica

Špijuniranje u korist hrvatskog kralja

Radnja romana odvija se od prosinca 1053. do 16. srpnja 1054. godine, odnosno do trenutka kada papinski legati polažu bulu na oltar Aje Sofije, kojom se izopćava patrijarh Carigrada.
24. rujna 2019. u 07:30 0 komentara 535 prikaza
Foto: Despot Infinitus

Iz tiska je nedavno izašao novi povijesni roman u nakladi Despot infinitusa pod nazivom “Konstantinopol 1054. A. D.”. Radnja se vrti oko Godimira koji je mladi hrvatski velikaš u službi eparha Konstantinopola i koji radi kao istražitelj na rasvjetljavanju serije brutalnih ubojstava i pljački ječma koje su pogodile prijestolnicu Istočnog Rimskog Carstva.

Rat BIZANT U RATU Pad jednoga Carstva

Služba u kojoj se nalazi dobar je paravan za ono zbog čega je nekoliko godina ranije došao u grad, a to je špijuniranje i uhođenje u korist hrvatskog kralja Stjepana III. Dobroslava. Radnja romana odvija se u vremenskom razdoblju od prosinca 1053. do 16. srpnja 1054. godine, odnosno do trenutka kada papinski legati polažu bulu na oltar Aje Sofije, kojom se izopćava patrijarh Carigrada Mihajlo Cerularije – događaj koji je u povijesti ostao zabilježen kao veliki crkveni raskol.

No sam taj događaj nije okosnica radnje, nego je to otkrivanje zavjere kojoj je cilj srušiti cara. Vlasti saznaju da je ječam, strateški proizvod zbog čijeg se krijumčarenja gubi glava i koji je ukraden iz državne riznice, predviđen za proizvodnju jednog pića neobičnog u tim krajevima – piva. Krađom ječma te proizvodnjom i prodajom piva zavjerenici žele uzdrmati gospodarski poredak, izazvati nemire i u konačnici preuzeti vlast.

Glavni junak nekoliko puta jedva spašava živu glavu, preživljava ranjavanje i težak pad, zarobljavanje, razočaranje u ljubavi te na kraju pronalazi, odnosno, prema običajima tog doba, otac mu dogovara životnu družicu. Otac Dražimir, predstojnik dvora hrvatskog kralja – tepčija, dolazi u Konstantinopol po nekom drugom poslu, ali neizostavno biva uvučen u avanture koje prate njegova sina. Podrijetlom je iz Vrha Rike, sela na izvoru Cetine gdje se i dandanas nalazi ruševna crkva Svetog Spasa. Ujak Dobronja, iz roda Madijevaca, poznate obitelji koja je u Zadru generacijama bila najutjecajnija davši niz priora (načelnika grada), biskupa i bizantskih protospatara (upravitelja bizantske teme/pokrajine Dalmacije), bogati je trgovac oženjen Mlečankom. Dvadesetak godina živi u Konstantinopolu te preko svojih brojnih veza na visokim položajima nastoji izvući maksimalnu korist za sebe i hrvatskog kralja u čijoj je službi.

Godimirovi najbliži suradnici su Gunnarr iz Upplanda u današnjoj Švedskoj, časnik Varjaške garde, te istražitelj Makarije, mladi Grk njegovih godina, dok Lazar iz Niša, prijatelj sa studija, nespretni debeljuškasti arhitekt koji mu pomaže u istrazi, na kraju aktivno sudjeluje u završnim događanjima.

Važni likovi u romanu su i dvojica liječnika na carskom dvoru. Pribina, bivši rob podrijetlom iz Bosne, bogumil koji prelazi na islam te Godimirov nekadašnji učitelj iz Zadra, i Al-Sakalib, Perzijanac rodom iz Hamadana, Dobronjin prijatelj i voditelj liječničke ekipe.

 | Autor : Despot Infinitus Foto: Despot Infinitus

 

NOVA KNJIGA Islamska ekspanzija - kulturni i vojni fenomen svjetske povijesti DRUGI SVJETSKI RAT Lako prevozni zdrug Hrvatske legije KNJIGA Enciklopedijsko djelo o prvom podmorničkom ratu u povijesti pomorstva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.